Podsumowanie wydarzenia EUROPA OD KUCHNI

W piątek 26 września w ramach obchodów Europejskiego Dnia Języków Obcych odbyło się w naszej szkole wydarzenie kulinarne pod nazwą „EUROPA OD KUCHNI”.

Na tę okoliczność uczniowie szkoły podstawowej oraz liceum przygotowali przepyszne dania, przekąski i słodkości wybranych 11 krajów europejskich. Stoły na szkolnym korytarzu uginały się od przeróżnych ( znanych i nieznanych ) specjałów kuchni Europy takich jak: włoskie tiramisu’ , tiramisu’ pistacjowe (!), panna cotta, hiszpańskie churrosy, sałatka gracka, holenderskie oliebollen, ukraińskie orzeszki, irlandzkie zielone (!) muffinki, francuskie croissanty i wiele innych..

Po degustacji mogliśmy zagłosować na najsmaczniejsze danie kuchni Europy. Mamy zaszczyt

ogłosić, że

NAJSMACZNIEJSZYM DANIEM KUCHNI EUROPEJSKIEJ W NASZEJ SZKOLE okazały się:

HISZPAŃSKIE CHURROSY!!!

przygotowane przez Oliwię Cygan i Aleksandrę Kucharską z klasy 3c liceum

Uczennice otrzymują nagrodę a przyrządzone przez nie danie otrzymuje

GWIAZDKĘ EURPSMAKOSZA!!!

GRATULUJEMY!!!

Pragniemy z całego serca podziękować wszystkim uczniom oraz rodzicom uczniów, którzy tak licznie zaangażowali się w nasze wydarzenie, przygotowując i piekąc tak wyśmienite dania kuchni europejskiej. Wasza inicjatywa i chęć uczestnictwa w naszym kiermaszu kulinarnym przeszły nasze najśmielsze wyobrażenia! ( Przygotowanych dań było 38! )

Jako Zespół Języków Obcych zebraliśmy kwotę 750zł, a zebrane środki zostaną wykorzystane na poczet nagród przyszłych konkursów językowych.

Bez Was nie byłoby naszego wydarzenia.:)) Jesteście wspaniali!

Było europejsko i przepysznie 🙂

Organizatorzy:

Ewa Wolczyk, Daniela Dębicka